sadsad x
asdasd

Sağlıklı Atıştırmalıklar ve Ölçüleri

15 Aralık 2021
Sağlıklı Atıştırmalıklar ve Ölçüleri

Sağlıklı beslenmek kişinin genel beden sağlığını ve hatta ruh sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin değerleri ve oranları birbirinden farklıdır. Sağlıklı beslenmek ise vücuda yeteri miktarda besini doğru oranlarda almaktır. Kısaca yeterli ve dengeli beslenmek olarak da tanımlanabilir.

Sağlık için en önemli adımların başında beslenme düzeni gelir. Vücudumuza aldığımız besinler beden sağlığımızın yanında ruh sağlığımızı da oldukça etkiler. Bu nedenle sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenmek için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Öncelikle öğün atlamamak en önemli kurallardan biridir. Öğün atladığınızda oluşan kalori açığı bir sonraki öğünlerde fazla ve yanlış seçimlerle beslenmenize sebep olacaktır.

Öğününüzün sayısı ve saati de oldukça önemlidir. Kimileri günde üç öğün tüketirken kimileri altı öğün tüketmektedir. Sizin için hangisinin uygun olacağını öğrenmek için diyetisyene başvurabilirsiniz. Öğünlerin sayısı kadar içeriği de önemlidir. Bir öğün içerisinde farklı besin gruplarından yiyecekler tüketmek daha sağlıklıdır. Yiyecekleri gruplara bölerek her birinden uygun oranlarda almak gerekir. Sağlıklı beslenmede yapılan en büyük hatalardan biri karbonhidrat tüketimini tamamen kesmektir. Vücudun temel enerji kaynağı olan karbonhidratı kesmek değil uygun oranda almak daha sağlıklı olacaktır.

Sindirimi uzun süren ve bu nedenle tokluk süresini arttıran lifli besinleri sık tüketmek daha az aç hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca sindirim sisteminiz de bundan oldukça iyi etkilenecektir. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri de su tüketimidir. Günde 2 ya da 2.5 litre su içmek vücut dengenizi düzenleyecek ve daha sağlıklı hissetmenizi sağlayacaktır. Suyun birçok yararı vardır. Bol bol su içmek size psikolojik olarak da iyi hissettirecektir.

Sağlıklı beslenmenin düşmanı olan paketli gıdalar ve abur cuburlar tüketilmemesi gereken yiyecekler arasındadır. Bu tür gıdalar hem almanız gereken besin miktarını karşılamayacak hem de içerdikleri yağlar ve zararlı maddeler ile size zarar verecektir. Bu nedenle bunları hayatınızdan çıkarmak sizin için en doğru karar olacaktır. Ayrıca alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar da vücudunuza oldukça zararlıdır. Sağlıklı beslenmek istiyorsanız bu tür kötü alışkanlıklardan uzak durmanız gerekir.

Sağlıklı beslenmek konusunda öğün içerikleri oldukça önemlidir. Ancak bu öğün içerikleri kadar öğün aralarında tüketilen atıştırmalıklar da büyük önem taşır. Çoğu kişinin önemsemeyip yalnızca atıştırmalık gözü ile baktığı bu ürünler sizin beslenme rutininizin önemli bir parçasıdır. Bu atıştırmalıkların da sağlıklı seçimler olması oldukça önemlidir. İşte öğün aralarınızda tüketebileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar:

Sağlıklı Atıştırmalık Denince İlk Akla Gelenler Nelerdir?

Sağlıklı atıştırmalık çeşitleri oldukça fazladır. Bu tür atıştırmalıkların içerikleri oldukça önemlidir. Besin değerlerinin yanında kalori değerleri de büyük önem taşır. Kalorisi yüksek atıştırmalıkları fazla tüketmek kilo almanıza sebep olabilir. Kuruyemişler, kuru meyveler, tahıllı barlar, yulaflı kurabiyeler ve daha birçok çeşit ürün sağlıklı atıştırmalık yerine geçebilir.

En ünlü sağlıklı atıştırmalıklar tabii ki kuruyemişlerdir. Kuruyemişler deyince akla ceviz, fındık, yer fıstığı, kaju ve fıstık gibi ürünler gelmektedir. Zengin yağ ve besin içerikleri ile bu kuruyemişler öğün aralarında rahatlıkla tercih edilebilir. Ancak bunları tüketirken porsiyon konusunda dikkatli olmak gerekir. Çünkü bol yağ içeren bu kuruyemişler fazla tüketildiklerinde kilo artışına sebep olabilirler.

Kuru meyveler de sağlıklı atıştırmalıklardan bir tanesidir. Kuru meyveler kayısı, üzüm, elma, dut ve incir olarak sıralanabilir. Birçok meyve kurutularak bu şekilde sağlıklı atıştırmalıklar elde edilmektedir. Kuru meyve yerken dikkat edilmesi gereken tek şey yine porsiyon ayarıdır. Meyvelerin içerisinde bulunan früktoz meyve kurutulunca daha çok açığa çıktığı için kuru meyveler oldukça şekerli olabilir.

Protein barlar da sağlıklı atıştırmalık olarak tüketilebilir. Özellikle spor yapan kişiler bu barlardan sık sık tüketmektedir. Yine içerisinde protein de bulunan tahıllı barlar da öğün aralarında tüketmek için oldukça uygundur. Tahıllı barlar paketler halinde marketlerden alınabileceği gibi evde de yapılabilir. Tabii ki de evde yapmak çok daha sağlıklı olacaktır.

Sağlıklı atıştırmalıklar içecek şeklinde de olabilir. Mesela öğün aralarında hazırlanan çeşit çeşit smoothie içecekleri hem sağlıklı hem de lezzetli seçimler olacaktır. İçerisine protein tozu da konulduktan sonra protein oranı yüksek sağlıklı bir içecek karşımıza çıkar. Smoothieler çeşitli sebzelerle ve meyvelerle hazırlanabilir. Tatlandırmak isteyenler içerisine bal da koyabilir.

Evde hazırlanan yulaflı kurabiyeler de sağlıklı birer atıştırmalık olabilir. Yulafı süt, yumurta ve balla karıştırıp içerisine fındık, fıstık ve kuru üzüm gibi eklemeler yaparak yulaflı kurabiye hazırlayabilirsiniz. Bu kurabiyeyi öğün aralarında kalorisi olmayan bir kahve ile tüketerek keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.

Ara öğünlerde yemek için çeşitli markalar tarafından üretilen sebze meyve cipslerinden de satın alabilirsiniz. Patates cipslerinin sağlıklı versiyonları da bazı markalar tarafından üretilmektedir. Ancak her şeyde olduğu gibi bunlarda da porsiyon oldukça önemlidir.

Bu Atıştırmalıkları Sağlıklı Yapan Nedir?

Bu atıştırmalıklar kalori değerlerinin düşük olması, besin değerlerinin yüksek olması, kolay sindirilmeleri ve içerilerinde kimyasal bulundurmamaları nedeni ile sağlıklıdır. Bir atıştırmalığı daha doğrusu bir besin maddesini sağlıklı yapan durumlar bunlardır. Kalorisi yüksek, trans yağ içeren ve birçok kimyasal bulunduran yiyecekler sağlıksızdır.

Kuru yemişler, içerilerindeki faydalı yağlar ile vücuda fayda sağlar. Kuruyemişlerin içlerinde bulunan yağ trans yağlar ya da kızartma yağları gibi zararlı yağlar değildir. Vücudun doğal dengesini koruyacak yağlardır. Ancak fazla tüketildiğinde kalorileri nedeni ile kilo alımına sebep olabilir.

Vücudumuzun alması gereken yağ, karbonhidrat, protein, mineral, vitamin ve su miktarları belirli seviyelerle sınırlandırılmıştır. Özellikle de yağ, karbonhidrat ve proteinin fazla tüketilmesi vücutta kilo artışına sebep olur. Kilo artışının ise birçok olumsuz etkisi vardır. Fazla kilolar kalp ve damarları, kemik ve eklemleri, karaciğeri ve vücuttaki diğer sistemleri tehdit eder. Ayrıca yalnızca bununla da kalmaz. Fazla kilolu kişiler psikolojik sorunlar da yaşayabilir. Sağlığa oldukça zararı bulunan fazla kilolardan korunmanın yolu dengeli ve sağlıklı beslenmekten geçer.

Sağlıksız beslenmenin tek zararı fazla kilolar değildir. Kimyasallar, zararlı yağlar ve işlenmiş ürünler gibi zararlı maddeler vücutta sistemlerin bozulmasına ve birçok soruna yol açar. Kanserojen özellikleri de bulunan bu maddeler vücutta birikerek kanser gibi ölümcül hastalıklara yol açabilir. Sağlıklı bir beslenme düzeni de sizi bu gibi olumsuzluklardan koruyacaktır. Ayrıca ömrünüzü kaliteli geçirmenizi sağlayacaktır.

Sağlıklı öğünlerin yanında sağlıklı atıştırmalıklar da gün içerisindeki beslenme düzeninin bir parçasıdır. Öğün aralarında ya da açlık durumlarında tüketilen atıştırmalıkların da sağlıklı seçimler olması gerekir. Bu atıştırmalıkların kimyasallar ve işlenmiş gıdalar içermemesi oldukça önemlidir. Ayrıca bu atıştırmalıkların yüksek kalorili olmamaları gerekir.

Sağlıklı Bireylerin Genel Olarak Günlük Alabilecekleri Atıştırmalık Çeşitleri ve Ölçüleri Nelerdir?

Atıştırmalıkların çeşidi kadar miktarı da önemlidir. Bir atıştırmalık ne kadar sağlıklı olursa olsun fazla alındığında yine kilo alımına ve olumsuzluklara neden olabilir. Bu nedenle öğün aralarında bu sağlıklı atıştırmalıklardan belirli miktarlarda tüketmek gerekir. Öncelikle ilk akla gelen atıştırmalık çeşitlerinden olan kuruyemişlerle başlayalım. Kuruyemişler yüksek yağ içeren besinlerdir. Her gün tüketilen kuruyemiş miktarının 7 gram ile 59 gram arasında olması gerekir. Bu değerlerden fazla miktar tüketilmesi fazla kiloya sebep olabilir.

Sağlıklı atıştırmalıklardan biri olan yulaf da protein ve lif miktarı yüksek besinler arasındadır. Gün içerisinde tüketilen 8 yemek kaşığı yulaf günlük protein ihtiyacının %15’ini karşılar. Ayrıca içinde bolca bulunan E vitamini saça ve cilde iyi gelir. Yulaf tüketmenin birçok farklı yolu vardır. Süt ya da yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Ya da kuruyemiş ve bal ile beraber yulaf barları hazırlanabilir.

En doğal atıştırmalıklardan olan meyveler de öğün aralarında sıklıkla tüketilebilir. Günde bir ya da iki porsiyon meyve tüketmek gereklidir. Fazla meyve tüketimi meyve içerisinde bulunan şeker dolayısıyla zararlıdır. Bir porsiyon meyve yaklaşık bir insanın yumruğu boyutuna denk gelecek kadar ayarlanabilir. Meyvelerin kuru hali de öğün aralarında tüketilir. Kuru meyvelerin şeker oranı daha fazladır. Bu nedenle daha dikkatli tüketilmelidir. Örneğin günde 5 ya da 6 kuru kayısı öğün aralarında tüketmek için uygun olacaktır.

İçecek olarak tüketilen smoothieler de günde 400 mililitre ile 600 mililitre arası tüketilebilir. Bunları hazırlarken içerisine tatlandırmak için bal koyabilirsiniz. Ancak çok fazla koymamanız sizin yararınıza olacaktır. Aynı zamanda maden suları da öğün aralarında tüketilebilir. Gün içerisinde 2 şişe maden suyu tüketmek sindirim sisteminizi düzenleyecek ve bir denge sağlayacaktır.

Sağlıklı atıştırmalıklar gün içerisinde öğün aralarında tüketmek için uygundur. Neyden ne kadar tüketmeniz gerektiğine karar veremiyorsanız bir diyetisyene başvurabilirsiniz. Profesyonel kişiler tarafından verilen tavsiyeler hayatınızı ve yeme düzeninizi iyileştirmenize yardımcı olacaktır.

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.